Ouderen, pas op voor corona-babbeltruc
Het coronavirus komt steeds dichter bij ons land. Mensen raken hierdoor bezorgd, terwijl ze vaak niet weten hoe het virus en de besmettingen werken. En van onwetendheid maken oplichters graag gebruik. De eerste babbeltruc, oplichters aan de deur die zeggen te willen controleren op symptomen van het virus, is een feit.
Melding in Dordrecht
Bij deze babbeltruc in Dordrecht doen 2 vrouwen zich voor als medewerkers van het Albert Schweitzerziekenhuis. Ze vertellen de smoes dat mevrouw getest moet worden op het coronavirus en weten zo binnen te komen. Eenmaal binnen maken de dames een zilveren kistje van 35 euro buit. De babbeltruc heeft op 15 februari plaats gevonden. En hoewel er nog geen andere gevallen van de corona-babbeltruc zijn gemeld, vindt de politie het toch belangrijk om hier mee naar buiten te komen om ouderen te waarschuwen. “De mensen die zo’n babbeltruc uitvoeren, zijn vaak goede netwerkers. Ze kunnen snel op andere plekken actief zijn”, aldus politiewoordvoerder Sharon McIntosh tegen EditieNL.
“Laat niemand zomaar binnen”
Niet alleen de politie ook ouderenbond ANBO waarschuwt voor de nieuwe babbeltruc. Beiden adviseren om niemand zomaar binnen te laten. “Er komt nooit een zorgmedewerker onaangekondigd bij u aan de deur voor een onderzoek. Trap er daarom niet in, doe zo snel mogelijk de deur dicht en meld het bij de politie”, zegt ANBO-directeur Liliane den Haan.
Niet ziekenhuis, maar GGD verantwoordelijk voor controle en preventie
Het Albert Schweitzerziekenhuis laat weten de situatie te betreuren dat er misbruik wordt gemaakt van de gevoelens van angst voor ziekten. Het ziekenhuis benadrukt dat verpleegkundigen alleen aan huis komen in opdracht van een arts en in overleg met de patiënt, ze komen niet onaangekondigd. “Dus laat mensen met verhalen over zorg dus nooit binnen”, zegt woordvoerder Frank van den Elsen van het Albert Schweitzerziekenhuis. Controle en preventie van het coronovirus loopt sowieso niet via het ziekenhuis. Dat is een taak van de GGD.