Wat is de beste manier om uw smartphone te beveiligen?
De allereerste mobiele telefoons beschiken niet over veel mogelijkheden om de toegang te beveiligen, maar de pincode brengt daar verandering in. De afgelopen jaren nemen de beveiligingsmethoden een vogelvlucht. Naast de pincode kan de telefoon worden beveiligd met gezichtsherkenning of een vingerafdruk. Maar wat is de beste manier om uw smartphone te beveiligen?
Beveiligen met een pincode
De bekendste en nog steeds meest gebruikte is de pincode. Het instellen van een 4-of 5-cijferige code kan op zowel Android- als op Apple toestellen. Het ontcijferen van een code is niet eenvoudig. Er zijn duizenden mogelijkheden. Daarnaast zijn de telefoons zo ingesteld dat 3 keer een valse invoer lijdt tot blokkering van het toestel. Toch is het niet helemaal waterdicht. Inmiddels hebben hackers software gevonden die de code kan kraken of wordt via sms-phishing een poging gedaan om uw pincode afhandig te maken. Maar wees vooral bedacht op de meest eenvoudige manier om achter uw pincode te komen: meekijkers. Dieven kijken eenvoudig mee over uw schouder wanneer u uw pincode intoetst om u daarna uw toestel afhandig te maken.
Beveiligen met een vingerafdruk
Een andere en steeds meer gebruikte manier van beveiligen is de vingerafdruk. Aangezien een vingerafdruk uniek is, geeft deze manier van beveiligen meer garantie dat anderen niet met uw gegevens er vandoor gaan. Maar ook voor deze methode hebben hackers een manier gevonden om de vingerafdruk na te bootsen. Daarnaast kent de vingerafdruk beveiliging ook wat nadelen. Soms pakt het toestel de afdruk niet omdat de vinger er net niet goed op staat, waardoor u alsnog de pincode in moet toetsen. Bij de nieuwste toestellen moet het scherm eerst aan staan alvorens van de vingerafdruk beveiliging kan worden gebruikt. Dat is dus minder efficiënt.
Beveiligen met gezichtsherkenning
De nieuwste smartphone zijn tegenwoordig voorzien van gezichtsherkenning. In de telefoon zit een camera die het gezicht scant. Komt het gezicht overeen met de opgeslagen beeldinformatie, dan ontgrendelt het toestel. Een waterdichte methode volgens de fabrikanten, maar dat blijkt niet het geval. Want zelfs met een (hoogwaardige)foto van de persoon in kwestie lukt het op sommige toestellen om in te loggen. Kijk hier hoe u gezichtsherkenning kunt instellen op verschillende toestellen.
Niets is helemaal waterdicht
Geen enkele manier van beveiligen is helemaal waterdicht. Een pincode lijkt nog steeds het meest betrouwbaar en minst makkelijk te ontcijferen door hackers. Ontgrendelt u uw telefoon, kijk dan even om u heen of er niemand meekijkt. Vooral als u vertrouwelijke zaken als de bankierenapp opent. Lukt het instellen niet alleen? Vraag iemand (die u goed kent en vertrouwt) om u daarbij te helpen.
Bron: MAX Vandaag