Registeren Inloggen

Tips: voorkom dat uw naaste met dementie vermist raakt

Als iemand met dementie vermist raakt, haalt de politie alles uit de kast om iemand snel te vinden. Vooral als het buiten koud is, is haast geboden. Wat kunt u zelf doen om te zorgen dat de politie een vermiste naaste met dementie kan terugvinden, voor er iets fout gaat?

Tips om vermissing dement persoon te voorkomen

Heeft u een naaste met dementie? Dan wilt u natuurlijk voorkomen dat diegene de deur uitgaat en uiteindelijk niet meer weet waar hij of zij is. Axel Corten, van de Landelijk Eenheid Vermiste Personen geeft in een eerdere uitzending van Meldpunt (januari 2019) een aantal tips voor mantelzorgers en andere familieleden om de kans hierop te verkleinen:

  • Plaats deurmatten die een signaal afgeven als iemand erop stapt
  • Plaats zo’n mat naast het bed als iemand bedlegerig is
  • Plaats een gps-tracker in de jaszak of fietstas en let er op dat de batterijen vol zijn
  • Doe een briefje met adres en telefoonnummer in de kleding
  • Breng de buurt op de hoogte van hun wijkbewoner met dementie. Als die zoek is, kunt u via een buurtapp omwonenden vragen om meer informatie en hen alarmeren.

Let op: de deur op slot doen en de sleutel verbergen mag niet zomaar. Dit kan alleen als dit niet in strijd is met de Wet zorg en dwang (Wzd), die in 2020 is ingegaan.

Axels collega Carlo Schippers vult aan: “Het is belangrijk voor ons om veel informatie te hebben over de persoon. Wie zoeken we, hoe ziet degene eruit en waar kan diegene zijn? Daar kunnen mensen vóór een vermissing al over nadenken. Op wat voor plekken komt iemand vaak? Wat voor jas draagt de persoon? Heeft u een goede foto? Op wat voor fiets rijdt iemand? Wat is het kenteken bij het gebruik van een auto? Heeft de vermiste iets bij zich zoals een telefoon of een OV-chipkaart waarop wij kunnen rechercheren.” Deze bijzonderheden helpen bij de zoektocht.

Geef informatie over uw naaste

De politie gaat heel gestructureerd te werk. Daarbij is hulp van de familie nodig. De politie stelt veel vragen om een zoekplan te kunnen maken. “Is mevrouw of meneer goed ter been, of legt degene 3 meter per 5 minuten af achter de rollator? Dat is belangrijk om een goede inschatting van ons zoekgebied te maken”, maakt Schippers duidelijk. “Bij dementerenden zie je vaak ingesleten personen. Vaak willen ze terug naar de woning waar ze vroeger woonden, vaak uit de kindertijd. Het is goed voor ons om te weten waar dat is, zodat we daar een eenheid naartoe kunnen sturen.”

Gerichte zoektocht

Om de politie te helpen bij de zoektocht is het dus van belang dat er persoonsinformatie en een goede recente foto klaarligt. Daarnaast helpt het als u informatie kunt geven over vaste gedragspatronen. Hoe sneller een gerichte zoektocht op touw gezet kan worden, hoe groter de kans op positief resultaat.

VIDEO: Steeds vaker raken ouderen met dementie vermist

(Bron: Archief, Alzheimer Nederland. Foto: ANP Foto)

Geef een reactie

Reactie

    Alhoewel ik niet dementerende ben, ben ik wel een alleenstaande oudere. Op advies van mijn zoon heb ik enige tijd geleden een persoonsalarm aangeschaft. Ik heb nogal wat gezocht want ik wilde per sé dat ik niet op een alarmcentrale zou worden aangesloten omdat ik het – in mijn situatie – niet erg zinvol is. Ik kwam uit op, het apparaatje van Push4Care dat via een prepaid SIM-kaartje 3 mobiele nummers kan herbergen om te alarmeren als dat nodig is.

    Er zijn, in principe, drie opties:
    1) Op de alarmknop drukken om contact te maken met de ingestelde nummers in geval van nood; die krijgen een melding plus een sms-bericht met, op Google maps, de plaats waar ik mij dan bevind. Deze optie werkt in principe altijd
    2) Als ik val wordt er direct, zonder dat ik op een knop hoef te drukken, een melding gegeven (die ik nog kan tegenhouden als het loos alarm is). Deze optie kun je in- of uitschakelen en staat bij mij aan.
    3) Ook is een instelling mogelijk, speciaal voor dementerende mensen, die een sms-bericht aan de alarmnummers stuurt zodra de betreffende persoon het in het apparaatje opgeslagen gebied verlaat. Die optie staat bij mij (niet van toepassing) uit

    Ik heb het apparaatje van ’s morgens, als ik opsta, tot ‘s avonds, als ik naar bed ga,aan een koortje om mijn nek hangen en gelukkig nog niet nodig gehad. Maar het geeft mijn zoon en mij wel de geruststelling dat ik niet, als er iets gebeurt, zonder hulp zal blijf.
    Voor de goede orde: Push4Care heb ik niet geraadpleegd of ingelicht dat ik dit hier zou schrijven. Het is puur een zaak die ik als geruststellend ervaar en nu als mogelijke optie doorgeef of om het eigentijds te zeggen “deel”.